Hea õnne tooja – neljaleheline ristikhein

Kui paluda kellelgi nimetada mõnda hea õnne toojat, on sageli vastuseks neljaleheline ristikhein. Paljud on seda ka ise otsinud. Miks peetakse seda õnnetoojaks?

neljaleheline ristikhein

Kuna teda kohtab harva, siis usutakse, et selle leidmine toob õnne ja hoiab ära halva. Usutakse, et see iidne Iirimaa õnnetooja tõmbab traditsiooniliselt õnne ligi ja kui leiad selle maikuus, on terveks aastaks õnn kindlustatud.

Kui seda endaga kaasas kanda, siis on ebameeldivused ära hoitud. Mõnel pool öeldi, et kui paned välja minnes kinga sisse neljalehelise ristiku, siis võid leida rikka armsama. Usuti ka, et neljaleheline ristikhein annab kandjale võime tervendada, tõrjuda kurja ja nõidu ning näha haldjaid. Aga kui noormees ja neiu leiavad koos neljalehelise ristiku, tekib selle tulemusel vastastikune armastus.

Nelja lehe tähendusteks usuti olevat usk, lootus, armastus ja õnn. Kuid nagu iidne Iiri salmike ütleb, väljendab iga ristikheina leheke ka elu erinevaid aspekte:

Üks leht kuulsusele,
Üks rikkusele,
Üks truule armsamale,
Üks suurepärasele tervisele –
Kõik on neljalehelises ristikheinas.

Muistne legend räägib, et kui Eeva Eedeni aiast välja aeti, siis võttis ta kaasa neljalehelise ristikheina, mis sümboliseerib risti. Tänapäeval kantakse seda sümbolit hea õnne toomiseks, kes ehtena, kes talismanina, kes teeb tattoo, kes leiab mõne muu võimaluse.

Vaata ka Kristallide kuju – kas sellel on mingi tähendus?
Loe, kuidas teha kristallimaagiat Kristallimaagia rituaal soovide ja unistuste täitmiseks

neljaleheline ristikhein